Всеукраїнська конференція "Влада та ЗМІ"

Всеукраїнська конференція "Влада та ЗМІ"

15-16 жовтня цього року у пансіонаті "Оріон" відбувалася робота Всеукраїнської конференції журналістів, скликаної за ініціативою редакторського корпусу місцевих та регіональних газет Одещини і редакції газети "Час пік". Загалом у роботі конференції взяли участь 187 представників ЗМІ з усіх областей України, працівники журналістських колективів радіомовлення та телебачення України, члени Всеукраїнської асоціації працівників ЗМІ України.
На розгляд конференції було поставлене питання про Концепцію роздержавлення ЗМІ в Україні, як передчасну і шкідливу з точки зору захисту інтересів журналістів і читача, захисту інформаційного простору держави, як непатріотичну та вкрай небезпечну позицію.
Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, а, в цілому, і Верховна Рада фактично вдалися до натиску на свободу слова під прапором її ж захисту.
Саме це стало провідною думкою у виступах учасників конференції, підсумком яких стало прийняття ряду заяв, звернень, відкритого листа, та резолюцій конференції.
Оскільки редакція нашої газети є одним з ініціаторів конференції та безпосереднім її організатором, ми присвятили цій темі 24-сторінковий випуск попереднього номера і такий же - сьогоднішній.
Другий найважливіший підсумок конференції - прийняття рішень по створенню оргкомітетів, метою яких є створення наступних організацій:
Велике журі. Організація, побудована за участю НСЖУ, Всеукраїнського прес-клубу, Асоціації працівників ЗМІ, інших громадських організацій, метою якої є розгляд на найвищому рівні, зокрема на рівні Держкомітету по телебаченню і радіомовленню конфліктних ситуацій, що виникають у процесі діяльності ЗМІ у їхніх стосунках з владою, представниками держапарату, установ, підприємств та організацій.
Склад оргкомітету по створенню Великого журі - Юричко В.В.(голова) - президент Всеукраїнського прес-клубу; Козубський В.О. - голова правлціння громадської організації "Журналістська Ініціатива" АР Крим; Засєда І.І. - голова правління Київської міської організації НСЖУ; Бурлака В.П. - голова громадської організації "Четверта влада", Чернівці; Глущенко В.А. - голова ради редакторів Київщини; Малаш М.І - заступник головного редактора журналу "Україна", Муравенко О.В. - секретар правління Одеської обласної організації НСЖУ, голова правління ГО "об"єднання громадян "Ініціатива та суспільство", Петренко В.М. - голова правління ассоціації ЗМІ України.
Комітет захисту прав журналістів та редакційних колективів ("Вища рада"). Організація, побудована за тими ж принципами, що і попередня, метою якої є практична допомога на місцях, юридична консультація та супроводження, розгляд і порушення справ відносно захисту прав журналістів та редакційних колективів, у тому числі, захист соціальних прав та інтересів наших колег, налагодження конструктивної та ділової співпраці журналістів та редакційних колективів з усіма структурами виконавчої та місцевої влади, і передусім, з обласними держадміністраціями в усіх регіонах України.
Склад оргкомітету по створенню Комітету захисту прав журналістів та редакційних колективів. Муравенко О.В. - редактор газети "Час пік", Одеська область - голова; Глущенко В.А. - редактор газети "Миронівський край", Київська область; Трачук А.П. - ТРК "Поділля" (Хмельницький); Рябчун Т.М., редактор газети "Ірпінський вісник" - м.Ірпінь, Київська область; Соловей І.М. - редактор газети, Чернигівська область.
Оргкомітет по створенню конфедерації журналістських спілок України. Учасники конференції недвозначно висловились за те, що настав час об'єднати усі наші журналістські зусилля, аби виробити єдину виважену лінію, єдину стратегію у сосунках між ЗМІ та владою і створити єдину організацію, яка б цілісно представляла інтереси всіх журналістів України, незважаючи на те, об'єднані вони у ті чи інші спілчанські організації чи ні. Такою організацією може стати конфедерація журналістських спілок України, що не перекреслюватиме діяльності жодної з існуючих спілок. Нам потрібно сьогодні мати свій єдиний представницький орган. Для створення такого органу конференція вирішила утворити оргкомітет з персоналіями, які увійшли до складу першого та другого оргкомітетів.
Підкреслюємо, і це було ясно і конкретно сказано на конференції, ми не маємо намір ані розколоти наше НСЖУ, ані диктувати йому. Ми хочемо, по-перше, аби керівництво НСЖУ визначилося остаточно з ким воно - з Асоціацією видавців періодичної преси, яка незважаючи ні на що намагається протягнути Концепцію роздержавлення ЗМІ, чи - з нами, членами спілки, які відстоюють інтереси своїх колективів і рішуче висловилися против спроб руйнування як вітчизняного інформаційного простору, так і місцевої преси.
Ми не претендуємо на те, щоб поставити себе "начальниками" наших журналістських новоутворень.
Ми претендуємо лише на громадську позицію, яку відстоюємо і про яку хочемо почути безпосередньо від керівництва НСЖУ. Водночас ми не можемо відкидати той факт, що авторитет НСЖУ помітно похитнувся за останні часи. Треба виправляти становище, нам потрібні нові концепції нашої роботи, нові підходи, виважена і вдумлива позиція, потрібні і нові люди для відстоювання цієї позиції, для того, щоб від слів ми перейшли до діла - конкретного захисту інтересів рядового журналіста, рядового працівника редакційного колективу. Саме це і є головним підсумком нашої конференції

  • На всем протяжении кампании я выступал за прагматический курс для экономического будущего Украины, такой, который не закрывается ни от кого и ищет коммерческих партнеров повсюду, от Израиля до Соединенных Штатов Америки. Я считаю, что укрепление связей с Европой — и в дальнейшем вступление в Европейский Союз — неизбежны и желательны[...]
  • Я думаю, что мы в принципе опоздали очень серьезно с реформой политической системы. Помните, лет пять назад было очень популярно мнение, что экономика определяет политику, что она первична, - а оказалось, что все же политическая структура первична. Реформа политической системы была запущена, и сейчас мы ощущаем последствия[...]