Ніхто, крім влади, вас не продасть

Близько ста редакторів районних і міськрайонних газет України, що прибули на всеукраїнські збори Асоціації працівників ЗМІ України, призначені на 16 жовтня, обговорили напередодні у пансіонаті "Оріон" проблеми роздержавлення районних та міськрайонних газет. Учасники зібрання, названого організаторами конференцією, піддали різкій критиці діяльність керівництва НСЖУ, Верховної Ради України, Комітету з питань свободи слова і та інформації, зарубіжних фондів та деяких посольств, політиків національно-демократичного спрямування за сприяння щодо роздержавлення місцевої преси, що перебуває у комунальній власності.
З ініціативи редактора Ренійської міської газети "Час пік" Олександра Муравенка, що змушений був публічно визнати непричетність до скликання цього журналістського зібрання, правління Одеської облорганізації НСЖУ, присутні утворили оргкомітет для підготовки установчої конференції нової журналістської організації, що "повинна захищати інтереси колективів районних та міськрайонних газет України". На думку одного з промовців, це може бути "Всеукраїнська асоціація журналістів", оскільки, мовляв, керівництво НСЖУ незадовільно захищає інтереси журналістів. Очолив оргкомітет колишній редактор "Президентського вісника" Василь Юричко. До складу оргкомітету уведено також голову Київської організації НСЖУ Ігоря Засэду, редакторів видань Олександра Муравенка, Михайла Малиша та ін.
В.ЮРИЧКУ, як одному із співорганізаторів цього одеського заходу, було запропоновано також очолити оргкомітет із заснування Великого журі створюваної журналістської організації для розгляду і уладнання конфліктних ситуацій між колективами ЗМІ, владою та роботодавцями. Ідею заснування Великого журі при Держкомітеті з питань телебачення і радіомовлення, за словами ініціатора одеського журналістського зібрання О.Муравенка, висловив під час недавнього візиту на Одещину голова цього Держкомітету Іван Чиж (насправді, нагадаємо нашим читачам, цю ідею вперше висловив влітку начальник Головного управління з питань інформації Адміністрації Президента Сергій Васильєв. А з ім'ям Василя Юричко пов'язаний конфлікт в інформагенстві УНІАН. Саме з його призначенням у 2002 році на посаду директора агентства - після по залаштункової "сдачі в аренду" УНІАНа "Приватбанком" есдекам - журналісти заявили про політичну цензуру, що стало одним з детонаторів бурхливих журналістських виступів у Києві восени 2002 року. Через деякий час Василя Юричка тихенько звільнили з УНІАНу, та "надали притулок" у петренківській Асоціації - діяльність якої курує все той же Васильєв. Потім Юричка було також призначено виконуючим обов'язки президента Всесвітньої служби іномовлення "Україна й світ", дітища Івана Чижа.
Однак поки що утворення оргкомітету для заснування Великого журі відкладено внаслідок відмови В.Юричка очолити обидва оргкомітети. Як припускають місцеві спостерігачі, ймовірно, це питання розглядатиметься сьогодні, 16 жовтня, після доповіді на зборах Асоціації працівників ЗМІ України лідера організації Віктора Петренка, що є водночас заступником голови Держкомітету України з питань телебачення і радіомовлення. Сам В.Петренко, що був присутній на зібранні в "Оріоні", не взяв участі в обговоренні проблеми роздержавлення, оголосивши тільки програму сьогоднішніх зборів Асоціації працівників ЗМІ України, де збирається виступити з доповіддю, в тому числі щодо внесення змін до статуту очолюваної ним громадської організації.
Присутній на зібранні редакторів міськрайонних газет член правління Одеської облорганізації НСЖУ Йосип Бурчо, що є редактором одеської газети "Прес-кур'єр", гостро засудив спроби організаторів масового заходу та редакторів державних і комунальних видань створити у пансіонаті "Оріон" оргкомітет для заснування журналістської організації, альтернативної НСЖУ. "Владу можна любити або не любити, можна їй служити чи не служити, - підсумував він, - але, повірте, панове редактори, ніхто, крім влади, вас не продасть. Саме ця влада вас і продасть".
Михайло Аксанюк, Одеса, спеціально для "Телекритики"
* * *
Ігор Лубченко прокоментував Одеську конференцію Асоціації працівників ЗМІ УНІАН.
Одеська конференція Асоціації працівників ЗМІ України - "спроба державних чиновників тримати і далі пресу та журналістів у вузді". Так голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко прокоментував проведення в Одесі 15-16 жовтня Всеукраїнських зборів працівників Асоціації, у порядку денному якої такі питання: "Роздержавлення ЗМІ - загроза інформаційній безпеці України", "Зарубіжні гранти як інструмент втручання в інформаційний простір України", "Деструктивна позиція керівництва НСЖУ".
У переданому УНІАН коментраі І.Лубченко зазначає, що роздержавлення державних і комунальних ЗМІ - це гостра і неоднозначна проблема. Водночас, переконаний голова НСЖУ, у демократичному суспільстві, яким прагне стати й українське, не можуть бути засоби масової інформації, які існують за бюджетні кошти.
За словами І.Лубченка, є проекти законів роздержавлення, підготовлені народними депутатами і Українською асоціацією видавців періодичної преси. Проте, якщо вони будуть ухвалені, сотні журналістів будуть викинуті на вулицю.
Натомість НСЖУ розробила свій законопроект. Він передбачає: віддати редакційні приміщення і редакційне майно трудовим колективам, вирішити питання пенсійного забезпечення журналістів роздержавлених ЗМІ і лише після цього, за бажанням трудового колективу, переходити до роздержавлення цієї газети чи журналу.
За словами І.Лубченка, цей проект обговорюється в низових організаціях Спілки. 24 жовтня це питання виноситься на обговорення пленуму правління НСЖУ. Маємо на меті без поспіху провести ще низку заходів - "круглих столів", "гарячих ліній" тощо, опрацювати усі пропозиції і виробити варіант проекту закону, який би найповніше враховував інтереси суспільства і журналістів, повідомив голова Національної спілки журналістів.
Говорячи ж про конференцію, організовану Асоціацією працівників ЗМІ України, яка виступає проти роздержавлення комунальних ЗМІ, І.Лубченко зазначив: "Одеська конференція - спроба державних чиновників тримати і далі пресу та журналістів у вузді. Що ж стосується формулювань порядку денного на кшталт "Деструктивна позиція НСЖУ", то це вже лежить за межами моралі. Не діло держчиновника, яким є пан Петренко, оцінювати діяльність творчої громадської організації, якою є Спілка".
" До речі, на зібрання з таким тріскотливим порядком денним саме керівництво НСЖУ організатори дійства запросити не наважились", - підсумував І.Лубченко.
* * *
Організаторам Асоціації працівників ЗМІ України не вдалося заснувати нову громадську організацію, альтернативну НСЖУ. УНІАН
Учасники зборів Асоціації працівників ЗМІ України - близько 100 редакторів міськрайонних газет і держтелерадіокомпаній та представники Національної телекомпанії висловили протест на адресу Верховної Ради, керівництво якої вдається до "погроз і шантажу на адресу НТКУ", вимагаючи від неї висвітлювати у прайм-тайм діяльність законодавчого органу.
Як передає кореспондент УНІАН, збори, що пройшли в Одесі, також запропонували парламенту "зняти з обговорення чотири законопроекти про роздержавлення муніципальних і державних ЗМІ до завершення президентських виборів", а розробку законопроекту про їх роздержавлення здійснити лише після моніторингу та аналізу роботи цих видань.
На зборах також було заслухано та обговорено звіт голови ради Асоціації Віктора Петренка про діяльність організації, затверджено зміни до статуту і переобрано В.Петренка головою на наступний термін.
Організаторам заходу не вдалося заснувати нову громадську організацію, альтернативну Національній спілці журналістів України (згідно з проектом, надісланим учасникам зібрання В.Петренком, планувалося утворити Конфедерацію журналістських організацій на базі об'єднання Асоціації працівників ЗМІ України, незареєстрованого всеукраїнського об'єднання "Четверта влада" та інших організацій).
Коментуючи на прохання кореспондента УНІАН збори, секретар Національної спілки журналістів України Ігор Засєда висловився так: "Організатори заходу старалися утворити оргкомітет для заснування своєрідної спостережно-посередницької надструктури з урегулювання взаємин між ЗМІ та владою, щось на зразок всеукраїнського третейського суду... Можу сказати, що іноді збори районної спілчанської організації бували організовані на кілька голів вище, аніж цей захід Асоціації...".
З урахуванням цього, на думку І.Засєди, "не варто надавати серйозного, всеукраїнського значення цим одеським зборам, зважаючи на склад учасників. Чи повноважні вони створювати будь-який орган, що буде представляти інтереси журналістів усіх українських ЗМІ? Безумовно, ні. По суті відбулася, не без подачі владних організаторів, підміна понять. А варто було належним чином обговорити єдину проблему - роздержавлення ЗМІ".
Як повідомляв УНІАН, зокрема, у постанові ВР "Про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання" йдеться про необхідність трансляції в прямому ефірі НТКУ "45-хвилинних передач за участю народних депутатів України - представників депутатських фракцій (груп) та позафракційних народних депутатів України періодичністю чотири рази на тиждень у часовому проміжку між 19-ю і 20-ю годиною".
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації не затвердив бюджет Національної телекомпанії України на 2004 рік.

  • В Украине начнется новая политическая эпоха — эпоха процветания и утверждения интересов человека, защиты его прав и свобод, социальных гарантий, демократических идеалов и ценностей[...]
  • Служба безопасности Украины протестует против обвинений следственной комиссии Верховной Рады в препятствовании объективному расследованию убийства директора региональной телекомпании "ТОР" (Славянск, Донецкая область) Игоря Александрова[...]